Nieuwe truc om te ontspannen in de stad en waarom ik nu een kunstverzameling wil starten 🌆
Ommetje met Tom & de verhalen van de stad #11
Hi allemaal!
Een greep uit de weetjes van Tom de afgelopen week:
(Meest bekeken video ooit btw!!)
Veel leesplezier!
Josephine
1. Tijd maken voor…
De volgende gedachte ging door mijn hoofd vandaag: ik moet vaker op middelmatige afstand kijken.
Middelmatige afstand kijken? Wat bedoelt ze daar mee? hoor ik je al denken…
Daarmee bedoel ik niet zo dichtbij als je telefoon, computer of opschrijfboekje, maar ook niet zo ver weg als het einde van de straat. Middelmatig kijken is dichtbij, maar buiten handbereik. Laten we zeggen 1, 2 of 3 meter. Het is dichtbij genoeg om details te zien, om je zintuigen te laten werken, maar je kan er niks mee, dus je hoeft geen actie te ondernemen.
Vandaag was ik buiten en keek ik bewust eens een tijdje op middelmatige afstand. Eerst even wennen, maar daarna merkte ik een verrassend gevoel van ontspanning.
En dat is blijkbaar helemaal niet gek. Ik las namelijk dat afwisselend kijken tussen verschillende afstanden je brein helpt te ontspannen en stress vermindert. Even op een object staren zonder direct actie te ondernemen, werkt als een soort mini-mindfulness voor je ogen. Daarnaast blijkt dat korte visuele pauzes, zoals deze, je concentratie kunnen verbeteren.
Zo was het ook. Meditatief voelde het. Dus bij deze introduceer ik jullie mijn nieuwe ontspanningstechniek: middelmatige afstand kijken.
2. Lezen, luisteren of kijken naar…
Al die Amsterdamse mensen. De nieuwe tentoonstelling van het Stadsarchief.
Foto’s van iconische fotografen, zoals Ed van der Elsken, brengen de stad uit de jaren ‘70 en ‘80 weer tot leven.
Kennen jullie trouwens zijn films op Youtube? Zoals deze, waarin hij zowel Amsterdammers als de stad zelf vastlegt. Vanaf 4:10 heeft hij de camera op zijn auto (of scooter?) gezet en rijdt hij door de straten. Heerlijk om naar te kijken.
Jullie hadden waarschijnlijk al door dat ik gefascineerd ben door cultuur en hier wordt ineens heel duidelijk waarom. Het komt doordat cultuur handvatten biedt voor herkenning. Cultuur = dat wat de mens schept. Het definieert wie we zijn en hoe we de wereld enigszins op dezelfde manier ervaren. Of misschien juist op een hele andere manier, maar dankzij cultuur kun je die andere perspectieven begrijpen.
Daarom is het zo mooi dat de stad in andere tijden is vastgelegd. Wie de stad van nu beter wil begrijpen, kan zien hoe het toen is gegaan:
"De tentoonstelling pakt de draad op waar de eerdere tentoonstelling Al die Amsterdamse mensen. Foto’s 1935-1970 eindigde. De jaren ’70 en ’80 stonden in het teken van stadsvernieuwing, metrolijn aanleg, economische crisis en werkloosheid. Veel bewoners verlieten de stad, terwijl nieuwkomers arriveerden via arbeidsmigratie, gezinshereniging en postkoloniale migratie. Aan het eind van de jaren '80 tekenden zich de contouren af van Amsterdam als financieel centrum, met startups en investeerders."
Binnenkort ga ik erheen met Tom. Het campagnebeeld is in ieder geval al top.
3. Organisatie ontdekt
Een paar jaar geleden ontdekt, sindsdien enthousiast bezoeker geweest, en nu mag ik dit jaar een hele leuke rol vervullen:
Ambassadeur Museumnacht 2024!
Dit jaar vindt de nacht plaats op zaterdag 2 november van 19:00-02:00. Binnenkort zijn mijn tips te vinden op de website van Museumnacht.
Voor jullie hier alvast een greep uit mijn tips:
4. Inspiratie over de grens
Ik bezocht La Foundation Meaght in Zuid Frankrijk.
In een tijd waarin de waarde van kunst en cultuur soms onder druk staat, is zoiets als La Fondation Maeght een herinnering aan hoe het mensen juist samenbrengt. Dit Franse culturele instituut, is opgericht in 1964 door het visionaire echtpaar Aimé en Marguerite Maeght. Aimé Maeght was kunsthandelaar, verzamelaar en vriend van vele kunstenaars.
La Fondation Maeght is ontstaan uit een unieke samenwerking van enkele van de grootste kunstenaars van de 20e eeuw, zoals Georges Braque, Joan Miró en Alberto Giacometti. Het idee achter de oprichting was simpel: een plek creëren waar kunst in de best mogelijke omstandigheden tentoongesteld kan worden, zonder commerciële doeleinden.
Georges Braque: "Doe iets hier, iets zonder speculatieve doeleinden, iets wat ons als kunstenaars in staat stelt om schilderijen en sculpturen in het beste licht en de meest ruimtelijke omstandigheden te tonen."
En zo geschiedde.
Oké, niet zomaar natuurlijk. Daar ging wel een heel leven aan vooraf.
Maar wat ik verfrissend vind, is dat deze verzameling zelf opgebouwd is. Althans, zo lees ik het op de website van zijn kleindochter. Van het openen van de eerste galerie Arte tussen de twee wereldoorlogen, tot het starten van een drukkerij, en uiteindelijk het samenstellen van een van de belangrijkste kunstverzamelingen.
Het biedt perspectief!
Ook wij kunnen gewoon beginnen... Klein beginnen, dat wel. Misschien zelfs mini-beginnen.
Waarom zouden we dat doen? Omdat het leuk is, maar ook, zoals ik eerder schreef, omdat cultuur ons helpt elkaar, andere tijden en/of een plek te begrijpen. We willen niet voor niets meedansen in Cuba of de ruïnestad Machu Picchu in Peru bezoeken... Gelukkig ligt een bezoekje aan deze tentoonstelling een stuk dichter bij huis. Om precies te zijn: 11 uur met de trein!
5. Keeping up with Ommetje met Tom
We hebben onze audiotour, de Mokumtour, vorige week zaterdag in het Paleis opgenomen. Vanaf 27 oktober (verjaardag van Amsterdam) te kiezen als tour als je het Paleis bezoekt.
3 oktober 2024 → een mijlpaal! Want, het was Tom zijn eerste échte werkdag voor Ommetje! Hiervoor altijd in de avonden en weekenden, vanaf nu één volle dag per week.
In de Kampioen van de ANWB verscheen het artikel VerhalenVangers.
‘We voelen allebei een onverklaarbare drang om de stad in te gaan, om er deel van uit te maken. Sinds ik me kan herinneren maken we samen ommetjes en zuigen alles wat we zien, horen en meemaken in ons op. Onderweg vertelt Tom weetjes en verhalen over bezienswaardigheden.’
Geniet van de stad!
🥾✨
En ook dat middellange afstand kijken…je ogen laten ontspannen. Wat kunnen we toch veel ontdekken met onze “blik” !
Inspirerend en enthousiasmerend, je post ! “Cultuur” om het perspectief van de ander te begrijpen/ontdekken…, die neem ik mee !!