Een klein ommetje per dag doet 💆♀️ wonderen en een ontdekking in het Sarphatipark.
Ommetje met Tom & de verhalen van de stad #10
Hi allemaal!
Wat een hectische week, zo net terug van vakantie.
De to-do's stapelen zich natuurlijk op wanneer je er even tussenuit bent geweest en alle afspraken moeten ineens op hetzelfde moment plaatsvinden, maar klagen doen we niet—er staan weer ontzettend veel leuke dingen op de planning!
Is de drukte herkenbaar? Dan raad ik je zeker aan extra aandacht te besteden aan rubriek 1 deze week: Tijd maken voor...
Daarnaast wil ik een speciaal bedankje richten aan de early adopters die abonnee zijn geworden❣️. Dankzij jullie aanmelding kunnen we meer tijd vrijmaken om de stad in te gaan en zo meer verhalen te ontdekken, vertellen en op onze kaart vast te leggen. Dank!
Het populairste weetje van Tom van afgelopen week:
Veel leesplezier!
Josephine
1. Tijd maken voor…
Elke dag een klein ommetje.
Ja, écht!
Het doet wonderen, zelfs als je steeds hetzelfde rondje loopt. Ook dit artikel van de Elle bevestigt het.
Het is namelijk een van de weinige momenten waarop je écht even met jezelf bent. Geen werkdruk, geen huishoudelijke to-do's, geen informatie-overload van TV, radio of social media.
Het is eigenlijk het enige moment op de dag dat ik kan luisteren naar mijn gevoel omdat er even niks anders overstemt. En als je beter naar jezelf luistert, maak je vanzelf betere keuzes.
En het leukste? Als je spontaniteit toelaat. Hier naar rechts? Waarom niet. Wie weet wie of wat je tegenkomt.
2. Lezen, luisteren of kijken naar…
Op vakantie las ik The Perfect Pitch van Bill McGowan, een boek over communicatie. Het gaat niet alleen over werk-gerelateerd pitchen, maar ook hoe je bijvoorbeeld een speech houdt op de bruiloft van een goede vriendin.
McGowan deelt zijn tips in zeven overtuigingsprincipes, zoals het "pastasaus-principe" (vond ik een leuke naam), waarin hij de kracht van eenvoud benadrukt: minder is meer.
Enorm leerzaam, dus vanaf nu wil ik dit boek elk jaar opnieuw lezen, zodat ik de principes blijf toepassen.
De eerste test? De Ommetje met Tom pitch. Want wat zeg ik eigenlijk als iemand vraagt wat ik doe?
Op dit moment heb ik bedacht:
“Mijn vader en ik ontdekken en vertellen (verborgen) verhalen van de stad. Korte weetjes delen we op Instagram, verdiepende verhalen en een kijkje achter de schermen lees je in onze nieuwsbrief op Substack. Alle verhalen komen samen op onze interactieve kaart, waarmee we iedereen (inclusief onszelf) willen stimuleren om vaker offline te gaan en deel te namen aan de stad."
Wat vinden jullie?
3. Organisatie ontdekt
Vorige week dinsdag liep ik via het Sarphatipark naar huis en stuitte op het ‘Groen Gemaal’.
“Sinds 2001, al meer dan 20 jaar, wordt er gezaaid, gekweekt, gescheurd en opgepot op ons plantenruilcentrum in het Sarphatipark in De Pijp.
Het Groen Gemaal is gevestigd in het oude gemaal dat in het Sarphatipark bij de west-ingang staat, met een kleine tuin eromheen. Buurtbewoners kunnen planten, stekken en zaden uit hun tuin of geveltuin komen ruilen of weggeven. Verder kunnen buurtbewoners er terecht voor hulp of advies rond (gevel)tuin en balkon. Zij helpen tenslotte mee om de straten van De Pijp mooier te maken.”
Een slim initiatief in een stad waar ruimte voor groen schaars is!
4. Inspiratie over de grens
Na een verblijf in een Italiaans vakantiehuisje met een enorme tuin, was het even slikken de eerste dagen terug in Amsterdam. Om uit bed te komen moest ik eerst een obstakelrun doen langs het wasrek vol met schone was, en vervolgens hadden we overleg over wie er nu kon tandenpoetsen in onze mini-1-persoons-badkamer.
Volgens dit artikel in het Parool blijkt dat de huizen in Amsterdam steeds kleiner worden. Des te belangrijker lijkt het ons dat we extra inzetten op de kwaliteit van onze buitenruimtes voor de leefbaarheid van de stad.
Ik was benieuwd hoe andere steden de kwaliteit van buitenruimtes verhogen, dus ging ik online op onderzoek uit:
1. Barcelona
Barcelona heeft het innovatieve project het Superblock-concept geïmplementeerd. Hierbij worden straten afgesloten voor autoverkeer en omgevormd tot groene, fietsvriendelijke zones. Dit verhoogt de leefbaarheid en creëert meer ruimte voor voetgangers en sociale interactie.
→ Dit zie je volgens mij in Amsterdam ook in de Pijp gebeuren rond de Quellijnstraat en de Frans Halsstraat, parkeerplaatsen worden tuinen en de voetgangers winnen ruimte.
2. Milaan
Milaan heeft de Bosco Verticale, twee torens die bedekt zijn met bomen en planten, en investeert in groene daken en nieuwe parken.
Oké, dat is niet echt openbare ruimte natuurlijk, maar wel toevoeging van groen in het stadsbeeld. Amsterdam lijkt volgens mij al aardig in lijn te liggen met deze benadering.
3. Kopenhagen
Hier schreef ik al eens eerder over: in Kopenhagen staan er openbare houten omkleedhokjes aan het water, die het toegankelijker maken voor bewoners en bezoekers om van het water te genieten. Dat zou top zijn in Amsterdam.
Dit zijn de initiatieven die ik heb gevonden, maar er is ongetwijfeld nog veel meer te ontdekken. Ik ben benieuwd of jullie creatieve en out-of-the-box ideeën hebben, of van andere plannen weten.
5. Keeping up with Ommetje met Tom
Eerste Ommetje-activiteit:
Vorige week woensdag vond onze eerste Ommetje-activiteit in de stad plaats! Na sluitingstijd kregen we met een groep van 15 deelnemers een exclusieve rondleiding achter de schermen bij Willet Holthuysen. Daarna nam Tom ons mee op een mini-ommetje, dat eindigde met een drankje bij Café de Magere Brug. Blij met onze aanwinst Matthijs (in het bruine pak op de foto linksboven met Tom) die de maandelijks Ommetje activiteiten gaat verzorgen!De volgende activiteit staat gepland voor donderdag 24 oktober; betaalde abonnees ontvangen volgende week meer informatie.
Opdracht "Een Schitterend Gebrek":
Wellicht heb je het al voorbij zien komen op Instagram, maar we hebben een video gemaakt voor de bioscoopfilm Een Schitterend Gebrek. Het was ontzettend leuk om het historische verhaal van Lucia en Giacomo uit te pluizen. Bekijk de video hier.Opnames van nieuwe wandelingen:
Afgelopen week gingen we op pad om twee nieuwe wandelingen op te nemen: "Van Cuypers tot Cuypers" en "Wandelroute Oude Binnenstad". We zijn momenteel druk bezig met de montage. Vanaf volgende week is de eerste wandeling op onze kaart te vinden en delen we korte weetjes hierover op Instagram.Geen koffietentjes of restaurantjes, maar bankjes! Gisteren ging onze "de spots van" video in samenwerking met Fanclub Centrum live. De bankjes zullen niet onbekend zijn voor degene die ons boek Kijk Omhoog, Amsterdam! hebben gelezen. Bekijk de video hier.
Ook hebben we afgelopen week onze Substack pagina onder handen genomen en zij we druk bezig met bugfixes op de kaart.
Tot snel! 👋 Geniet van de stad!