De stad in: wat een diamant aan de gevel ons leert + route van Cuypers tot Cuypers
📮 Een Ommetje met Tom in je inbox
Openbare kunstwerken zijn altijd een punt van discussie. Vind je het mooi, lelijk, wat vertelt het ons, wie is de kunstenaar precies? Dat alleen al vind ik een uitstekende reden om kunst in het openbaar te stimuleren.
In dit mini-artikel bespreek ik twee openbare kunstwerken van glas. Niet alleen omdat ik ze mooi vind, maar ook omdat ze het straatbeeld subtiel verrijken.
Revisiting the Cullinans
Gisterochtend liep ik vanaf mijn huis naar de overkant van de Amstel, richting de Pijp, waar ik het kunstwerk Revisiting the Cullinans van Sanja Medic bezocht. Op de gevels van gebouwen heeft de kunstenares diamantachtige objecten geplaatst.
De keuze voor de locatie van deze sculpturen is natuurlijk niet toevallig: ze hangen in de Diamantbuurt. Deze buurt dankt zijn naam aan de geschiedenis en invloed van Joseph Asscher, voormalig directeur van de beroemde gelijknamige diamantslijperij. Voor wie onze scheurkalender heeft hangen, is dit verhaal (althans in het kort) bekend. Voor wie het nog niet kent, lees het hier in Ons Amsterdam.
Het kunstwerk telt negen unieke glazen sculpturen die architectonische elementen van drie rijksmonumenten uit de buurt bevatten: de diamantslijperij, Cinetol en het voormalig gemeentehuis Nieuwer-Amstel. In sommige sculpturen lijk je een gezicht te herkennen, maar wie deze gezichten precies zijn, weet ik nog niet (die vraag heb ik inmiddels aan de kunstenares zelf gesteld). Ze doen me denken aan een herinterpretatie van de bekende gapers die vroeger als uithangbord bij apotheken hingen.
Met dit kunstwerk slaagt Medic erin de geschiedenis van de buurt te vertalen en tot leven te brengen in een frisse, interessante, esthetische en symbolische vorm. Lees inhoudelijk verder over het werk hier op haar website. Het blijft natuurlijk een kwestie van smaak, maar ik vind het prachtig.
Wie de sculpturen ziet, vraagt zich af: waarom hangen ze hier? Wat willen ze zeggen? Zoek je het op, dan ontdek je een fascinerend verhaal over de Diamantbuurt. Een win-win.
En dat is precies wat publieke kunst zo belangrijk maakt. Volgens onderzoek van Zebracki (2013) beïnvloeden kunstwerken in de openbare ruimte niet alleen de plek op esthetisch niveau, maar ook op sociaal en symbolisch vlak. Kunst is dus meer dan een visuele toevoeging; het roept een diepere betrokkenheid op met de omgeving.
Drie bomen, zes lenzen
Het Binnengasthuis is voor velen een bekende plek. Ooit een klooster, daarna een ziekenhuis en nu van de Universiteit van Amsterdam. Een locatie vol geschiedenis, die het waard is om even bij stil te staan.
Dat is ook wat dit kunstwerk van je vraagt. Kunstenaar Thom Puckey nodigt de toeschouwer uit actief deel te nemen om door zijn zes lenzen een andere blik op de wereld te werpen.
Het leuke is dat de lenzen de omgeving volledig op z’n kop zetten. Bovendien lijkt alles om je heen kleiner te worden. Ik heb geprobeerd dit vast te leggen:
Eigenlijk dwingt het kunstwerk je letterlijk tot reflecteren. Dit is niet alleen fijn voor de studenten aan de UvA die zich nog aan het ontwikkelen zijn, maar ook voor de buurt. Wat is er de afgelopen jaren gebeurd en waar willen we heen?
Met een hoogte van zeven meter zou je verwachten dat het allesbehalve subtiel is. Toch zorgt de kleur, die past bij de omgeving, en de transparante lenzen, die de buurt juist extra benadrukken, ervoor dat het kunstwerk in mijn ogen eerder een verfijnde toevoeging is dan een overheersend element. Naast de duidelijke esthetische overwegingen is er hier ook nagedacht over een symbolische functie. Het zet aan tot reflectie en dialoog.
Goed, het punt is denk ik duidelijk. Ik ontdek graag meer kunstwerken zoals dit!
Bekijk zelf deze kunstwerken
Beide kunstwerken heb ik toegevoegd aan onze kaart. Zodat je zelf op pad kan om ze te ervaren.
Revisiting the Cullinans: vind dit kunstwerk tussen de Amsteldijk en de Rustenburgerdwarsstraat, rondom het Cullinanplein. Hier kun je het spotten op de gevels.
Drie bomen, zes lenzen: vind dit kunstwerk op het pleintje van de Binnengasthuisstraat, ongeveer ter hoogte van nummer 68.
Het is tijd voor een ommetje!
Vanaf nu is de gloednieuwe route van Cuypers tot Cuypers te vinden op de kaart! ✨
De wandeling bestaat uit 11 stops en start bij Centraal Station.
Van Cuypers tot Cuypers
Deze route loopt door het oude centrum van Amsterdam. Het centrum zit zo vol geschiedenis dat we niet ver hoeven te wandelen om veel te kunnen zien... daarom duurt deze wandeling ook maar een uurtje.
Zoals altijd zul je tijdens deze tocht vooral omhoog moeten kijken. We willen je echter wel waarschuwen om dit voorzichtig te doen. Dit deel van de stad is namelijk ontzettend druk en als je niet oplet, word je zo van je sokken gereden.
Om jullie alvast een voorproefje van de wandeling te geven, lichten we in deze nieuwsbrief twee leuke stops uit:
Centraal Station
Voor vele reizigers is dit prachtige station de poort naar Amsterdam. Zodra je trein is aangekomen, begeef je je natuurlijk zo snel mogelijk richting de uitgang om de eerste beste tram naar je bestemming te pakken. Volkomen begrijpelijk. Maar door al dat enthousiasme kijken mensen amper om naar het station zelf. Echt zonde, want het station heeft namelijk een prachtige voorgevel. Dus, laten we daar eens goed naar kijken.