De stad in: geluk in de stad begint klein 🍀 + route vanaf Wilhelmina op het Rokin
📮 Een Ommetje met Tom in je inbox
Op dit moment lees ik het boek The Artist’s Way van Julia Cameron.
De opdracht van deze week: een droom (lange termijn) vertalen naar een plan (korte termijn). Wat wil je ooit bereiken en wat moet je daarvoor met terugwerkende kracht doen? Denk in stappen: over vijf jaar, drie jaar, één jaar en zelfs deze maand.
Onbewust pas ik dit ‘terugredeneren’ al jaren op een heel praktische manier toe: op de fiets.
Als ik ergens heen moet, zet ik in gedachten een speld op mijn eindbestemming (mijn doel). Vanuit daar redeneer ik terug naar waar ik nu sta en zo bepaal ik de beste route. Mensen om me heen hebben vaker gezegd dat ze dit een gekke manier van denken vinden, maar voor mij werkt het.
Nu ik een aantal dagen over deze opdracht nadenk zie ik dit patroon ineens overal. Het voelt alsof het dé sleutel is tot resultaat: bepaal je eindpunt en werk terug naar nu.
In Financial Self Care bijvoorbeeld (het boek dat ik tipte in de vorige nieuwsbrief): stel een financieel doel en reken terug hoeveel je maandelijks moet sparen.
Voor een marathon werkt het net zo: je weet dat je 42 km moet kunnen rennen, dus tel terug naar wat je per week moet trainen.
Zelfs in de keuken gaat het zo: kies een recept, en bepaal stap voor stap wat je moet doen om het te maken.
Misschien zelfs in de liefde? Als je droomt van ooit trouwen en kinderen krijgen, is het logisch om eerst te beginnen met daten.
Zou het stellen van doelen zoveel houvast geven in het dagelijks leven dat we er zelfs algemeen omarmde doelen voor hebben bedacht, zoals trouwen, een huis kopen, pensioen opbouwen?
Wat ik me toen afvroeg: hebben we een doel in/met de stad? Iets waar we naartoe kunnen werken, zodat we nu (en over één jaar en over vijf jaar) weten wat we kunnen doen?
Op collectief vlak denk ik: elkaar begrijpen, tolereren en samen blijven werken aan een betere leefkwaliteit. Op persoonlijk vlak: een fijn huis (en kantoor!), het continu ontdekken van inspirerende plekken. Het openstaan voor onverwachte ontmoetingen of zelfs nieuwe carrièrekansen.
Hoe maak je dat tastbaar? Door terug te redeneren!
Want wat als het leren kennen van de stad net zo’n doel wordt als sparen voor een huis of trainen voor een marathon? Misschien ligt daar wel de sleutel tot écht ‘stadsgeluk’: haar structuur doorgronden, buurten ontdekken en de verhalen horen die ons omringen.
Dat klinkt misschien als een grote opgave, maar het toepassen kan heel klein zijn. Bijvoorbeeld door deze maand een plek te bezoeken waar nooit komt. Wandel een rondje, praat met mensen en proef de sfeer.
Van Wilhelmina tot de Schmidt Optiek op het Rokin.
…nee geen zorgen, deze route is niet 10 meter in totaal! We lopen via de Langebrugsteeg het oudste stukje Amsterdam in.
Let op: soms is het makkelijker om via een steegje door te steken, maar onze kaart geeft dat nog niet aan. Neem dus vooral een afsnijweg als je die ziet!
Vanaf nu is deze wandelroute op de kaart te vinden 🥾✨.
We lichtten twee van onze favoriete stops uit: