De Magere Brug: daar waar de kerstlampjes altijd branden
+ 5 verbazingwekkende plekken in de buurt.
Happy new year! 🌟 Wellicht een beetje laat op 11 januari, maar toch nog steeds relevant. Want een nieuw jaar brengt nieuwe dingen met zich mee. Welke dingen precies?
Het goede voornemen om elke dag te starten met een ommetje blijkt tot nu toe een groot succes. Je maakt meer mee dan je denkt om 07:30! Ik begin mijn dag rustiger en blijer. Ik weet zeker dat het jou net zo goed zal doen.
Na een terugblik op 2024 en een brainstorm over het nieuwe jaar hebben we een nieuwjaarsmededeling: de nieuwsbrief krijgt een fris jasje. Er komt namelijk weer één nieuwsbrief, deze ontvang je tweewekelijks op zaterdagochtend (zoals deze nu). Zo heb je aan het begin van het weekend meteen inspiratie om de stad in te gaan. 5 verbazingwekkende plekken in de buurt van de Magere Brug. Een rondje Leidseplein in 10 verhalen. Een lijstje met onze favoriete openbare kunstwerken in de stad. Onze lievelingsstegen - ja, die hebben we écht! Dat en nog veel meer staat er op de planning. Voor abonnees van De stad in hoort bij dit nieuwe jasje ook een andere prijs: de nieuwsbrief kost voortaan €5,- (ipv €7). Daarvoor krijg je de volledige nieuwsbrief te lezen, toegang tot de kaart én een uitnodiging voor de maandelijkse activiteit. → Komende maand kijken we achter de schermen bij de brandweer in kazerne Dirk. Ga je mee?
Oké, daar gaan we! In deze nieuwsbrief vertel ik je over de naam van de Magere Brug, zodat je eens en voor altijd weet wat een fabel is en wat een feit. Ook heb ik een aantal plekken in de buurt verzameld die je zullen verbazen. Plekken die je dit weekend eigenlijk zelf moet gaan zien.
De Magere Brug
Je ziet het misschien niet meteen, maar deze houten brug heeft een bijzonder verhaal. In 1672 wilde Amsterdam hier eigenlijk een stenen brug bouwen. Maar... toen was de stad blut. Dus de plannen voor steen gingen overboord en in plaats daarvan kwam er een houten brug, die meerdere keren werd vervangen.
De naam ‘Magere Brug’ komt dus door het smalle en karige ontwerp. Maar, er bestaat ook een leuk verhaal over twee Amsterdamse zussen. Volgens de legende woonden deze zussen, de gezusters Mager, in de 17e eeuw tegenover elkaar aan de Amstel. Omdat ze vaak de Amstel moesten oversteken om elkaar te bezoeken, wat een flinke omweg was, wilden ze een vaste verbinding. Ze lieten een brug bouwen, die uiteindelijk de ‘Magere Brug’ werd genoemd.
Tegenwoordig is de brug versierd met maar liefst 1800 LED-lampjes. Vooral in het donker is dit een mooi gezicht. Het viel zelfs in de smaak bij de regisseurs van de James Bond-film Diamonds Are Forever, waarvan een scène op deze brug is opgenomen.
Gisteren, tijdens mijn ochtendommetje, werden de lampjes aangezet:
5 verbazingwekkende plekken in de buurt
Huis van de familie Six
Aan de Amstel 218 staat het huis van de familie Six, ook wel het ‘Patriciërshuis van de Kunst’ genoemd. Naast dat het een prachtig pand is, hangt binnen deze muren een ongekende collectie kunstwerken, waaronder schilderijen van niemand minder dan de Rembrandt van Rijn. Deze kunst is al generaties lang doorgegeven en wordt nu beheerd door de tiende generatie van de familie.
Wat bijzonder is aan dit huis, is dat de familie Six ervoor heeft gekozen om hun collectie toegankelijk te maken voor het publiek. Een deel hangt in het Rijksmuseum, maar andere originelen zijn hier te bewonderen. Je kunt een afspraak maken om het huis te bezichtigen, maar het is zo populair dat het zomaar kan dat je pas volgend jaar een plekje kunt bemachtigen.
Wil je meer weten over deze familie? Geert Mak schreef een boek over de familiegeschiedenis: de levens van Jan Six.
Huis met de bloedvlekken
Aan de Amstel, op nummer 216, staat een huis met een ander bijzonder verhaal: het huis met de bloedvlekken. Een bijnaam die verwijst naar de mysterieuze gebeurtenissen die hier rond 1670 plaatsvonden. De bewoner achter dit spookverhaal is Coenraad van Beuningen, een voormalig burgemeester van Amsterdam die ooit een belangrijk en invloedrijk figuur was, maar wiens leven een tragische wending nam.
Wil je verder lezen? Word dan lid van De stad in. Als lid van De stad in krijg je de gehele nieuwsbrief te lezen, toegang tot onze kaart (met 300+ weetjes en 10+ routes), en kun je je inschrijven voor onze volgende activiteit in de stad.